Beleggen voor beginners, volg deze 7 stappen om een vliegende start te maken!
Beleggen voor beginners, dit moet je allemaal weten voordat je gaat beginnen!
Je overweegt om te beginnen met beleggen.. Wat goed zeg.. Maar what the hell is beleggen eigenlijk en hoe begin je met beleggen? Je wilt je geld niet verliezen, dus bereid JIJ je optimaal voor. Op die manier kun je valkuilen voorkomen en vermijden. MNYTLK. helpt je op weg met een strak stappenplan om te beginnen met beleggen. Volg deze stappen en succes gegarandeerd.
Samenvatting van het stappenplan:
Stap 1: Beginnen vereist planning
Een goed begin is het halve werk. Voordat je begint met beleggen, is het belangrijk om een plan te hebben. Dit helpt je om je doelen te bepalen en geeft richting aan je investeringen.
Stap 2: Maak een keuze: zelf beleggen of uitbesteden
Bij beleggen heb je de keuze tussen zelf beleggen of het uitbesteden aan professionals. Beiden hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk om goed na te denken over wat bij jou past.
Stap 3: Selecteer de producten waarin je wilt investeren
Het selecteren van de juiste producten waarin je wilt investeren is cruciaal. Denk hierbij aan aandelen, obligaties, of misschien wel alternative investments zoals vastgoed. Zorg ervoor dat je een gedegen onderzoek doet voordat je beslissingen neemt.
Stap 4: Vergelijk verschillende beleggingsrekeningen
Er zijn verschillende aanbieders van beleggingsrekeningen op de markt. Het is verstandig om deze goed met elkaar te vergelijken voordat je er één kiest. Let hierbij op kosten, rendement en gebruiksgemak.
Stap 5: Open een rekening
Heb je eenmaal de juiste beleggingsrekening gevonden, dan kun je deze openen. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt en volg het proces stap voor stap.
Stap 6: Doe je eerste aankoop!
Nu komt het leuke gedeelte: het doen van je eerste aankoop. Kies zorgvuldig welke producten je wilt aanschaffen en voer de transactie uit. Houd hierbij ook rekening met eventuele kosten en risico's.
Stap 7: Blijf jezelf ontwikkelen op beleggingsgebied
Beleggen is een leerproces dat nooit stopt. Blijf jezelf daarom continu ontwikkelen op dit gebied. Lees boeken, volg cursussen en praat met andere beleggers. Zo vergroot je jouw kennis en word je steeds beter in het nemen van verstandige investeringsbeslissingen.
Wat houdt beleggen in?
Om te kunnen beleggen moet je wel begrijpen wat je doet..
Beleggen is het investeren van geld om er financieel voordeel uit te halen. Veel mensen associëren beleggen met investeren op de beurs, waarbij men aandelen of obligaties koopt in de hoop te profiteren van koersstijgingen.
Het doel van beleggen is om op de lange termijn rendement te behalen voor een specifiek doel. Het belang van een lange termijn benadering ligt in het feit dat dit de kans op succes vergroot, omdat tegenvallende resultaten kunnen worden goedgemaakt over een langere periode. Als je maar kort kunt missen wat je investeert, zijn de risico's bij beleggen te hoog en is sparen mogelijk een betere optie. Bij beleggen bestaat altijd het risico op verlies, maar door middel van een goed plan kan dit worden geminimaliseerd.
Ok.. En nu gaan we dan echt van start..
Stap 1: Een plan maken
Het is geen gemakkelijke taak om succesvol te investeren. Sommige mensen geven het op na een slechte ervaring in de beleggingswereld. Anderen zijn zo bang voor risico's dat ze ervoor kiezen om helemaal niet te beleggen. Dit is jammer en eigenlijk onnodig. Je kunt namelijk mislukkingen op de beurs voorkomen door een goed plan te hebben. Dit is een cruciale stap die helaas vaak vergeten wordt. Een goed plan biedt stabiliteit in turbulente tijden en helpt je je doelstellingen voor ogen te houden!
1.1 Bepaal je doelen
Door specifieke beleggingsdoelen vast te stellen, maak je het jezelf makkelijker. Deze doelen geven namelijk richting aan je keuzes. Gezien de lage spaarrentes en soms zelfs negatieve rentes, is het logisch dat je meer rendement wilt behalen dan wat de bankrekening biedt. Maar rendement zou nooit het hoofddoel moeten zijn; het verbonden kunnen worden met een concreet investeringsdoel is ideaal. Veelvoorkomende doelen kunnen bijvoorbeeld pensioenvoorziening, de studie van je kind of eerder stoppen met werken zijn.
1.2 Bepaal de termijn
De termijn die je hebt, is één van de belangrijkste factoren die jouw succes bepalen. Beleg alleen met vermogen dat je voor langere tijd kunt missen. Als je een duidelijk doel voor ogen hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk ook een idee van de termijn. Daarbij geldt: hoe langer je belegt, des te groter de kans op positieve resultaten. Tijd stelt je immers in staat om eventuele verliezen te compenseren.
1.3 Bepaal je investering
Hoeveel geld wil je investeren? Het geldbedrag dat je wilt investeren, speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een partij om mee te beleggen. Veel aanbieders hanteren namelijk een minimuminleg. Daarnaast zijn de kosten vaak afhankelijk van het geïnvesteerde bedrag.
Starten met beleggen op de beurs kan spannend zijn wanneer je direct een groot bedrag wilt investeren. Gelukkig hoeft dit niet zo te zijn. Je kunt er ook voor kiezen om periodiek te beleggen. Hierbij verdeel je jouw inleg over een langere periode, bijvoorbeeld door maandelijks te investeren.
1.4 Weeg risico en rendement af
Beleggen op de beurs brengt risico's met zich mee. Maar het niveau van risico dat je wilt nemen, bepaal je zelf. Vaak wordt gewerkt met een risicoprofiel, zoals defensief, neutraal en offensief. Hoe langer de termijn, hoe meer risico je kunt nemen. Een vermogensbeheerder kan hierin adviseren.
Stap 2: Verken je opties: zelf beleggen of uitbesteden
Ok, dus je hebt nu een duidelijk plan.. Nu de juiste beleggingsvorm kiezen. Op welke manier wil je gaan investeren? Dit kan een grote invloed hebben op het behalen van je doelen. Over het algemeen zijn er twee hoofdmogelijkheden: beleggen via een vermogensbeheerder of zelf beleggen bij een broker.
Stap 3: Kies de producten waarin je wilt investeren of beleggen
Er zijn verschillende man om te beleggen op de beurs. kunt ervoor kiezen om aandelen of obligaties te kopen, maar ook om geld te beleggen in beleggingsfondsen, indextrackers, goud of zilver en vele andere producten.
Als je kiest voor laten beleggen door een vermogensbeheerder, hoef je er zelf niet veel naar om te kijken. De vermogensbeheerder selecteert de producten en stelt een goed gediversifieerde portefeuille voor je samen. Als je ervoor kiest om zelf te beleggen op de beurs, ben jij verantwoordelijk voor de keuze van de producten.
Er zijn verschillende vormen van investeringen op de beurs:
Aandelen kopen voor beginners:
Bij beleggen denken veel mensen aan het investeren in aandelen. Hierbij investeer je zelf in individuele aandelen van bedrijven. Het is geschikt voor mensen die volledige controle over hun beleggingsportefeuille willen hebben. Aandelenkopers willen graag zelf beslissingen nemen over de samenstelling van hun portefeuille en voeren zelf koop- en verkooptransacties uit. Aandeelhouders vinden het leuk om zich te verdiepen in bedrijven en interessante investeringsmogelijkheden te ontdekken. Beleggen in aandelen kost echter wel tijd.
Beleggen of investeren in beleggingsfondsen en indextrackers:
In plaats van rechtstreeks te investeren in individuele aandelen, kiezen fondsbeleggers ervoor om beleggingsfondsen of indextrackers (ook wel ETF's genoemd) te kopen. Je kunt hiermee zowel passief als actief beleggen en het is een goede manier om ervaring mee op te doen. Met beleggingsfondsen of indexfondsen koop je in één keer een mandje met verschillende aandelen. Door te beleggen in beleggingsfondsen en indexfondsen kun je met een relatief kleine investering toch een goede diversificatie bereiken.
Bij investeren in fondsen selecteer je zelf de fondsen waarin je wilt beleggen, maar het fondsbeheer wordt uitgevoerd door de fondsmanager. Het lijkt op vermogensbeheer, maar er is één belangrijk verschil. Als fondsbelegger ben jij namelijk volledig verantwoordelijk voor het selecteren van de juiste fondsen en het samenstellen van een geschikte portefeuille.
Beleggen in indextrackers is de laatste jaren steeds populairder geworden. Via een indextracker of ETF beleg je in één keer in een mandje met aandelen (of andere soorten producten). Met indexbeleggingen kun je tegen lage kosten diversificatie bereiken. Maar hier geldt ook dat jij zelf verantwoordelijk bent voor het risico en de keuzes. Een veelgemaakte fout is om te veel focus te leggen op kosten en rendement, terwijl het risico wordt vergeten. Sommige beleggers nemen daardoor te veel risico en worden geconfronteerd met grote schommelingen in slechte tijden.
Stap 4: Beoordeel de verscheidenheid aan beleggingsrekeningen
Om te kunnen beleggen, heb je een beleggingsrekening nodig. Dit kan bij een broker (zelf beleggen) of bij een vermogensbeheerder (laten beleggen). Op een beleggingsrekening kun je investeringen aanschaffen of verkopen. Om dit te doen, moet je op regelmatige basis geld inzetten om de kosten van je investeringen te dragen.
Stap 5: Open een rekening
Wanneer je besluit te gaan beleggen, kan het een overweldigende stap lijken. Echter, in werkelijkheid valt het allemaal best wel mee. Beleggen op de beurs is steeds toegankelijker en kan met ieder bedrag. Maar hoe begin je eigenlijk met beleggen? Een mogelijkheid is om een beleggingsrekening te openen bij een vermogensbeheerder of broker en vervolgens geld hierop te storten. Het openen van zo'n rekening kan meestal online gedaan worden via de website van de aanbieder. Daarna koppel je eenvoudigweg de beleggingsrekening aan je eigen betaalrekening en zet je je eerste storting in gang. Als aanmoediging kun je zelfs starten met een klein bedrag om mee te beginnen. Wanneer je meer vertrouwd raakt, kun je altijd nog extra geld bijstorten op elk gewenst moment. Overigens is periodiek beleggen een wijze manier van investeren.
Stap 6: Je eerste aankoop!
In voorgaande stappen van dit stappenplan heb je al bedacht welk type producten je wilt aanschaffen. Er zijn echter verschillende manieren om producten te kopen, afhankelijk van het type. Heb je besloten om te investeren in indextrackers of aandelen op de beurs? Zoek dan deze specifieke producten op het platform van je broker.
Het kan voorkomen dat een product op meerdere beurzen verhandelbaar is, dus selecteer ook de beurs waar jij de voorkeur aan geeft. Wanneer je een order plaatst, is het verstandig om een limietorder te gebruiken. Op die manier behoud je zelf de controle over de maximale prijs die je bereid bent te betalen. De meeste producten op de beurs kunnen in principe altijd verhandeld worden, zolang de beurs open is.
Mocht je ervoor gekozen hebben om uit te besteden aan een vermogensbeheerder, dan hoef jijzelf geen keuze te maken wat betreft de producten. Het investeren laat je dan over aan een expert die namens jou handelt.
Stap 7: Blijf leren en vergeet nooit om je beleggingskennis te blijven vergroten!
Het is van cruciaal belang om niet alleen je vermogen, maar ook je begrip van beleggen voortdurend uit te breiden. Het internet biedt een schat aan nuttige informatie over (online) beleggen, zowel voor beginners als ervaren beleggers. Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen welke vorm van educatie het meest geschikt is.
MNYTLK. heeft voor jou een lijst opgesteld met een 3tal boeken die je bij je beleggingsreis NIET MAG MISSEN!!
Klik op de links om direct de boeken in je winkelmandje te stoppen.
1.De intelligente belegger - De klassieker over de slimste beleggingsstrategie
Geschreven door Benjamin Graham
Een echte klassieker in de beleggingswereld is het boek "De intelligente belegger" uit 1949. Zelfs na meer dan 65 jaar wordt dit werk nog steeds gezien als een onmisbare gids voor elke belegger. De filosofie van Benjamin Graham heeft door de jaren heen herhaaldelijk haar waarde bewezen en voorkomt beleggers kostbare fouten, terwijl ze een succesvolle langetermijnstrategie ontwikkelen. In plaats van simpelweg te vertellen welke aandelen men moet kopen, biedt Graham juist een effectieve manier van denken en handelen aan. Dit zorgt ervoor dat het boek nog altijd verrassend relevant is.
2.Rich Dad's the Cashflow Quadrant - Guide to Financial Freedom
Geschreven door Robert Kiyosaki
Een boek dat momenteel veel aandacht trekt, is de nieuwste bestseller van de gerenommeerde auteur Robert Kiyosaki. Cashflow Kwadrant dient als een waardevolle gids voor iedereen die verlangt naar meer dan alleen een stabiele baan, maar ook zijn of haar eigen financiële vrijheid nastreeft.
Dit meeslepende boek heeft de kracht om je op een indrukwekkende wijze door het leven te leiden. Met zijn heldere en begrijpelijke inhoud zal het je in staat stellen om op een moeiteloze manier positieve veranderingen aan te brengen die een blijvend effect hebben. Na het doorgronden van dit boek, zal je klaargestoomd zijn om volledige controle over je toekomstige financiën te nemen.
Twijfel niet langer en laat Cashflow Kwadrant jou begeleiden naar een wereld van financiële onafhankelijkheid.
3. Leer beleggen als Warren Buffett - zijn belegginsstrategie in theorie en praktijk
Geschreven door Hendrik Oude Nijhuis
Warren Buffett, de wereldberoemde belegger, staat ongetwijfeld bekend als de allerbeste in zijn vak. Het is ronduit verbazingwekkend dat hij op elfjarige leeftijd begon met slechts $ 100 en erin slaagde een gigantisch fortuin van vele miljarden dollars op te bouwen. Wat interessant is, is dat hij zelf weinig waarde hecht aan geld...
In dit heldere boek worden de beste elementen van verschillende beleggingsstrategieën belicht, waardoor het toegankelijk en buitengewoon waardevol is voor iedereen die geïnteresseerd is in beleggen, ongeacht hun kennisniveau.
Dit deel is technischer van aard en bevat uitgebreide grafieken en citaten. "Dit boek gaat diep in op Buffett's verrassende inzichten en biedt een blik op zijn onderscheidende langetermijnfilosofie, hoe hij solide bedrijven selecteert en hoe hij zich niet laat verleiden tot investeringen in bedrijven die hij niet begrijpt.
Dit maakt het boek uiterst waardevol voor iedereen die geïnteresseerd is in de wereld van beleggen."